Сливането на науката с изкуството

7Гъвкав ум, въображение и иновативен поглед към света, може да превърне медицински физик в изтънчен художник. Това е, което се е случило с автора на една колекция от зашеметяващи фотографии на природата, направени с X-лъчи и след това оцветени в Photoshop.
Намирайки безпрецедентен напредък в качеството на изображенията, получени с помощта на модерни рентгенови машини, на учен му дошла идеята да се прилагат съответни технологии в изкуството.
Arie Van’t Riet е медицински сътрудник, който е изучавал физиката на радиация в Delft Университета по технологии и е получил докторска степен от Университета на Утрехт.
Веднъж колега помолил учения да направи ренгенова снимка на една от неговите картини. Преди това, Arie  никога не е правел подобно нещо, но резултата бил много впечатляващ.
На физикът му дошло на ум да на прави снимка на букет от лалета. 179045455Полученият резултат наподобявал чернобял негатив. Arie превърнал изображението в цифров формат и оцветил цветята с помощта на Photoshop.
„Когато няколко човека ми казаха, че това е изкуство, аз реших да стана художник“, – шеговито е заявил ученият.
След първия си опит, навоизпеченият художникът направил серия от зашеметяващи цветни изображения на растения, насекоми, костенурки, гущери, маймуни и котки. Авторът нарекал работите си „bioramas“.