Миризмата на тялото като парола

Разпознаване на лица, сканиране ириса и пръстовите отпечатъци това е вчерашния ден на биометричните науки. Сега учените работят върху по-напреднал метод за установяване на личността – миризмата на тялото.
Учените от Политехническия университет в Мадрид твърдят, че всеки човек има уникална миризма. И те са разработили устройство, което може да открие миризмата и идентифициране лице с точност от 85 %.
Разбира се, скоростта и постигната точност не е достатъчно висока за практическото използване на технологията, но учените се надяват да го подобрят в бъдеще.
Авторите обясняват, че снемането на пръстови отпечатъци и сканиране на ириса „е свързано с наказателно преследване“, така че много хора се плашат от тази процедура. В същото време признават, че откриването на миризмата се извършва без знанието на лицето и не изисква от него някакви активни операции, така че тази процедура изглежда да е по-приемлива.
Освен това, технологията за разпознаване на лица също страдат от ниска точност, така че новият метод не е много по-ниско от всички тях.
Изследователите смятат, че идентифицирането на физическите лица от тяхната миризма може да се използва на летищата, митниците и всяко друго място, където за идентификация обикновено се използват фотографи.