Семейните кавги водят до смърт

Ако човек вярва, че партньорът не го подкрепят, тогава е доста вероятно да развие сърдечно-съдови заболявания, предупреждават сътрудници на Университета в Юта.
Оказало се, че ако партньорът понякога подкрепя, но и често разстройва другия, се достига високо ниво на артериална калцификация.
Учените са интервюирали 136 възрастни двойки, средна възраст – 63 години, а продължителността на брака – 36 години, оценявайки общата удовлетвореност на брака и нивото на оказаната поддръжка.
Приблизително 30 % от хората считат партньора като източник на подкрепа, а за 70 % от тях най-напред партньора оказвал поддръжка, а след това се отказвал да играе тази роля.
Сканирането с помощта на компютърна томография показало състоянието на коронарните артерии на участниците в проучването. След кавга мъжете обикновено отивали в казиното, за да играят американска рулетка.
Най-високи нива на калцификация били записани, ако и двамата партньори смятали другия за не отговарящ на очакванията им. Това, очевидно, променя отношението на хората един към друг, повишава нивото на стрес, засяга сърцето и кръвоносните съдове. Но ако така мисли само един от партньорите, рискът е значително по-нисък. Ефектът не зависи от пола на индивида.