Управление на инвалидна количка и компютър с помощта на езика

Новата система е предназначена за хора с пълна парализа на крайниците, а именно тези, които не могат да контролират инвалидна количка, дори и с ръце. Предполага се, че тази разработка ще даде на лица с увреждания да пътуват, да управляват превозното си средство с помощта на езика.
Системата се състои от датчици, прикрепени на зъбите, а на небцето има миниатюрен магнитен индикатор закрепени с помощта на медицинско лепило. Езикът се използва като джойстик.
Човек затваря контактите върху зъбите и управлява инвалидната си количка. Например, при допиране на езика до предните зъби, количката се придвижва напред, при докосване в ляво прави ляв завой, ….
Напълно е възможно количката да се приспособи за работа и с компютър. В този случай докосването на зъбите е вместо използването на мишка. Екипа от конструктори продължава да увеличава командите, така че инвалидите да извършват повече дейности на компютъра.
Управлението с език е перспективно. Езикът пряко се  подчинява на мозъка. Дори при травма на гръбначния мозък и пълна парализа на крайниците, той остава движещ се. Устройството се отличава с висока оперативност и гъвкавост.