Създаден е ръчен атомен часовник

Американската компания Bathys Hawaii е представила прототип на ръчен атомен часовник. Устройството е наречено “ Цезий – 133 “ и не се нуждае от външни източници на данни за висока точност на работата си.
Хронометърът за 1000 години се отклонява с една секунда. Според основателя на компанията д-р Джон Патерсън, технологията използвана за създаването на такъв часовник би изглеждала невъзможна преди 10 години, когато никой не е предполагал, че атомен часовник може да се свие до такъв размер.
В чипа се вмества лазер, нагревател, кухина, в която е положен цезия,  микровълнов филтър и фотодиоден детектор. Безпрецедентното ниво на точност е постигнато чрез използване на същите принципи, както се употребяват в „главния“ атомен часовник на Националния институт за стандарти и технологии в САЩ.
Циферблата на часовника е обичаен аналогов. Захранва се с литиево-йонни батерии. В момента изобретателите на атомния часовник работят на проблема свързан с намаляване на размера на часовника и увеличаване на живота на батерията.