Канадски студенти получили брашно от насекоми

Група студенти от университета Макгил са предложили да се използват насекоми в производството на брашно. Те са получили наградата от фонда на  Clinton Global Initiative и  International Business School Goult.
Изборът на победителите става в няколко етапа. Пред участниците се поставя конкретна задача, свързана с глада, образованието и дефицита на енергия. Участниците трябва да представят решение под формата на проект.
През 2013 г. поставеният проблем бил: „Да се предложи евтин източник на висококачествени протеини, които могат да се произвеждат с минимални разходи на ресурси.“ В конкурса са участвали повече от 10 хиляди предложения.
За производство на протеини група студентите от университета Макгил, препоръчали използването на насекоми, които се очаква да се отглеждат в специални ферми. В първия етап, студенти предложили да произвеждат скакалци в Мексико, да ги изсушават и смилат на брашно. А полученият продукт да се използва в производството на хляб и други тестени изделия.
Трябва да се отбележи, че инициативата за използване насекоми за борба с глада  е предложена за разглеждане в ООН през май 2013 г.   Предложенията били посочени в специален доклад относно възможния недостиг на храна, с които човечеството може да се сблъска през 2050 г.