Самоорганизиращ се робот

Такива роботи  М- Blocks са създадени в Масачузетския технологичен институт.
Те имат кубична форма. Нямат външни движещи се части. Могат да се претъркалят от една страна на друга, да правят скокове, да се изкачват един върху друг и да изпълняват акробатични елементи.
Вътре в M-Blocks се намира маховиково колело, което се върти със скорост 20 хиляди оборота в минута. При спиране, колелото придава кинетичен момент на куба в резултат , на което той се движи.
На всяко ребро на М-Blocks, както и на страничните повърхности, са разположени по определен начин постоянни магнити. Те позволяват на роботите да се съединяват едни с други и да формират различни фигури.
Интересното е, че магнитите са цилиндрични и са закрепени така, че да могат да се въртят. Това е необходимо при докосване на еднакви полюси на кубовете. Тогава става изменение на полярността, за да се съберат двата куба.
В бъдеще изследователите са планирали да намалят размерите на роботите и да ги научат да действат на по-големи групи по няколко стотин броя.
Конкретната цел е да се създадат мини роботи,  които могат да се идентифицират един с друг, да се обединяват по заповед на оператора и да формират различни конструкции.
Различни видове на такива блокове могат да изпълняват няколко функции : например, роботът може да бъде оборудван с малка видео камера, а някои със сензори от един или друг тип, осветителни светодиоди, допълнителни батерии и т.н.
Изследователите се надяват , че рано или късно малките самостоятелно сглобяеми роботите ще могат да изпълняват сложни задачи, като например, ремонтна работа в трудни или опасни места за човека, като замърсени територии, за разузнаване, събиране на информация и т.н.