Разработена е система за дистанционно контролиране на предмети

Екип инженери от Масачузетския технологичен институт са се научили да управляват обекти и изображения от разстояние. Революционният проект inFORM е динамичен дисплей, чрез който се извършва от далеч пипане на предмети и се моделират 3D изображения в реално време.
Системата работи по следния начин. Манипулацията на човека се транслира с помощта на видеокамера към процесора на компютър, който задвижва активна повърхност, състояща се от стотици свръхчувствителни сензори.
Системата може мигновено да създаде и да възпроизведе 3D- модел, който да демонстрира каква да е визуална информация за презентации и видеоконференции.
Най-необичайното е, че позволява да се докосват предмети от разстояние, да се придвижват и да се манипулират в рамките на повърхност с активни „пиксели“.
Изобретението може да се прилага в много области, като архитектурата и ландшафтно планиране, за картографиране на градските схеми и планове. inFORM моментално може да създаде 3D карта на местност. Всеки 3D модел се създава на повърхност с ниска резолюция и се отпечатва на 3D-принтер.
Конструкторите се надява, че тяхната разработка ще се използва широко в медицината. Тя ще осигурява високо ефективно сканиране и създаване на виртуални модели на човешки органи и ще помогне на хирурзите за сложни дистанционни операции.
Според изследователите, проектът може да направи революция в индустрията на видеоигрите. Той позволява да се обогати виртуална реалност света на допира и визуалния обем.