Органични слънчеви панели ще станат елементи от декора

small-decorative-and-flexible-solar-panelsЕксперти от изследователския център VTT Technical Research Centre във Финландия са разработили метод за масово производство на декоративни органични слънчеви панели.
Тези слънчеви панели осигуряват не само малки електрически устройства и различни сензори, но са също и украса на стаята. Досега, органичните слънчеви панели, са се произвеждали обикновено под формата на ленти.
Дебелината на панелите, получени чрез технологията VTT, е около 0.2 милиметра. Те small-decorative-and-flexible-solar-panels-2могат да се нанасят върху устройства, прозорци и стени.
Една от предложените форми за слънчеви клетки е под формата на листа. Площта на повърхността на светлочувствителния слой на един лист е 0,0144 кв. м. Един квадратен метър панел дава 10,4 W, ако се използва в района на Средиземно море.
Рулоният метод позволява бързо да се създаде производство на декоративни слънчеви панели. Едно устройство може да печата 100 метра на минута. След употреба, панелът може лесно да бъде рециклиран.