Нова спойка при леенето

Учени от университета в Орегон могат да направят милиарди долари в леярството с помощта на захарта. Метални отливки се използват навсякъде: водни помпи, реактивни двигатели, в железопътния и автомобилния транспорт, както и много други области.
В продължение на много години, леенето играе важна роля в развитието на човешката цивилизация и тази технология продължава да се подобрява.
Един от неотложните въпроси при леенето е създаването на формите. Днес сложните форми за леене се изготвят от пясък, скрепен от различни токсични вещества, като например фенол-формалдехидни смоли, които са опасни за здравето.
Учени от Държавния университет в Орегон са открили евтина и екологична алтернатива на опасните свързващи препарати за леярските форми. Такова вещество се оказала захарта.
Учените са открили начин, да правят яки, влагоустойчиви пясъчни форми за леене , скрепени със захар. Откритието е направено случайно. Един от изследователите направили грешка с температурата в пещта. Но благодарение на този случай, учените разбрали, че соево брашно, хидролизираното нишесте и захарта могат да свържат частиците в пясъка и да се приложат за направата на различни видове метални части. В момента около 70% от всички метални отливки от алуминий, желязо, бронз, мед, калай и стомана са направени с пясъчни форми.
Използването на захар ще има значително въздействие върху този важен отрасъл.