Може ли едно торнадо да произвежда 200 мегавата

Ефективност на конвенционалните топлоелектрически централи само в идеални случаи достигат до 40-50%. Ако се добави мрежата на централизираното водоснабдяване, която използва остатъчно низката потенциална топлина, топлини отпадъчни тръби, нейната сумарна ефективност може да нарасне. В по-голямата част от страните няма значителни количества на централизирани системи за отопление.
Канадецът Луис Мишо „местния Тесла“ предлага нещо много просто. Да се замени комина на ТЕц с цилиндър висок 200 метра и имащ диаметър 200метра. Това енергочудовище ще се захранва с атмосферен вихров двигател – Atmospheric Vortex Engine. В него центроустремителната сила ще бъде избутана от струите на топлината, които са много разредени от околната хладна атмосфера. Така се образува торнадо високо от 200 м до 15 км. Това е в зависимост от температурата на околната среда.
Турбините вътре в цилиндъра, в началото на процеса, работят като вентилатори създаващи вихри. После набирайки обороти, тези вихри ще се въртят със голяма скорост.
По принцип, източник на топлина може да бъде всичко, но топлината, излъчвана от топлоцентралите и атомните електроцентрали, днес е най-концентриран  дар за изработване на топлина, и поради това се предлага да се използват на първо място.
Навярно се вълнувате за съдбата на птиците? Птиците познават вихрите и ги избягват предварително.
Това съоръжение ще създаде много по-малко опасни точки. Този 200 метров цилиндър ще има капацитет 200 MW.