Китай може да стане най-християнската държава

imagesДо 2025 г. в Китай ще живеят повече християни, отколкото във всяка друга страна. Това е заявил професор по социология в университета Пердю в САЩ Фенган Ян.
Днес в Китай повече от 25 милиона души, изповядват християнството и на църковни служби присъстват повече вярващи, отколкото в Европа. Според неофициални данни, християните в Китай са повече от 67 милиона души. Повечето от тях са протестанти. Жителите на Китай по-често търсят онлайн информация за живота на Исус Христос, отколкото за председателят на републиката Си Цзинпин или дейността на Комунистическата партия на Китай.
Китай може скоро да се превърне в страната с най-голям брой хора, изповядващи християнството. Учените смятат, че това ще се случи в рамките на едно поколение.  До 2025 г. броят на християните в Китай ще нарасне до 160 милиона души и Китай ще изпревари САЩ по този показател.
Сега в САЩ живеят 159 милиона християни, но броят им постепенно пада. До 2030 г. 247 милиона китайци ще изповядват християнството и Китай ще се превърне в световен лидер в областта на всички християнски държави.
Напомням, че официалните дейности на християнската църква в Китай е разрешена при условие, че това ще насърчи патриотизъм и комунизма. Не съм много съгласна с такова условие китайските вярващи да организират полулегална общност, но фактът че броя на повярвалите расте е очевиден.
Според експертите, увеличението на броя на китайските християни започна след смъртта на Мао Цзедун.
Ако тази информация не подбуду ревност у вас, за повече повярвали и изповядващи християнството в България означава, че много дълбоко сте заспали. Странно какво би ви събудило тогава и произвело достатъчна ревност за това?