Как да си изберем диня

На пазара вече има много дини. Специалистите твърдят, че сега дините се отглеждат в „термоси“. Такива дини съдържат много повече нитрати в сравнение с израсналите на слънце.
Дините в „термос“ се отглеждат така. На земята се постила тъмно фолио с дупки, където ще бъде проврян разсада, а самият  той отгоре е покрит с прозрачно фолио. Така дините узряват много по-бързо, но и нитратите, които съдържат са повече. На естествено порасналите количеството на нитрати достига до 60 мг/кг, а в „термосите“ до 200мг/кг. Лекарите смятат, че безопасното количество нитрати за човека  е 325 мг/кг. Така че изкуственото отгледани дини могат сериозно да увредят здравето.
Хубавата, натурална и узряла диня е полезна за всички  възрасти.
Но как да си изберем диня?
По-рано от средата на август не купувайте дини. Дори от най-ранните сортове узряват едва в началото на август.
При почукване с длан, узрялата диня издава глух звук. Зрелите дини започват да се цепят и при не голям натиск. Не купувайте напукана диня.
Ако пред вас се намират голямо количество дини от един и същи сорт, изберете средна по размер. Обикновено големите дини са допълнително захранени, а малките са недозрели.
Ако на динята забележите голямо светло петно, тя е недоузряла, Избирайте тези с голямо светло петно. Зрелите дини могат лесно да бъдат одраскани с нокът.
Не купувайте дини продаващи се край пътя.. Такива лесно абсорбират токсините от въздуха.
Влакната на края на разреза трябва да бъдат бели, ако са жълти, това е свидетелство за голямо количество нитрати.
Динята може да проверите и в домашни условия. За целта отрежете малък резен и го поставете в хладка вода. Ако водата порозовее,  то в динята е добавен оцветител, а това е опасно за здравето.
Можете да се отровите от диня, която има кисел мирис. Зрелите дини не трябва само да са червени, но и сладки.
Не забравяйте, че нитратите в динята се разполагат неравномерно. най-много от тях се намират под кората. На децата дайте най добре да ядат средата.
Поради това не бива да правите сладко от корите на динята, както е могло да се прави преди, защото точно в кората се натрупват най- много вредни вещества, дори  динята да е била добра.