В бъдеще електростанциите ще летят в небето

Модел на летяща електростанция, която поглъща, както слънчева, така и ветрена енергия, предавайки я безжично към Земята, не е нещо ново. Ние сме виждали вече летяща вятърни турбини и слънчеви централи, които са насочени към осигуряване на чиста, възобновяема енергия на Земята.
Британската компания New Wave Energy е предложила нова и смела идея, която в момента е в процес на разработване. Компанията планира да се построи първия в света завод с висока надморска височина способен, посредством мрежи от безпилотни самолети да събира енергия от различни източници и да го предават безжично към приемните станции на Земята.
Патентованата технология има тенденция да се използват безпилотни мрежи, за да събиране на слънчева и вятърна енергия, движещи се с ниска скорост, следвайки слънцето. Дроните ще работят при голяма надморска височина, където ветровете са по-стабилни и има минимален риск от лоши метеорологични условия, както и самолетна заплаха.
Всеки безпилотен самолет ще има четири ротора, вятърни турбини и равен терен за генериране на слънчева енергия. Той ще бъде в състояние да се хранят самостоятелно от извлечената енергия и да генерира допълнително 50 кВт, които могат да се предават по безжична мрежа на повърхността на Земята. Такава централа, съдържаща хиляди безпилотни самолети може да произвежда около 400 мегавата електричество, достатъчно за захранването на около 205 хиляди жилища годишно.
Разработката е направена с възможност за по-леко обновяване. Мрежата от дронове може да се снабдява с по-ефективни генератори в процеса на разработването им.