Биогориво трето поколение

Такъв вид топливо се преви от водорасли. Те са евтина и високопродуктивна суровина за добиване на биогориво.
Според експертите от водораслите може да се произведе 30 пъти повече енергия от акър, отколкото при сухоземните, като соята.
На фона на растящите цени на изкопаемите горива, се проявява все по-голям интерес към развъждането на водорасли. Едно от превъзходствата на този вид гориво е неговото бързо биоразлагане и относителна безопасност за околната среда, ако има изтичане от него.
Водорасловото гориво има и своите трудности при производство. На първо място е необходима голяма площ за отглеждането на водорасли. Министерството на енергетиката в САЩ смята, че ако се заменят всички нефтени горива с водораслови, то на фермите за производство на водорасли ще са им необходими 38, 649 кв. км, което приблизително съответства на областта Мериланд или 1,7 от площта за зърнени култури през 2000 г.
Повечето от биогоривата се произвеждат чрез преобразуване на органичните вещества в тях, но има и алтернативен подход, основан на това, че някои водорасли в природата изработват етанол.
Въпреки недостатъците на един или друг вид алтернативно гориво, не трябва да се умаловажават възможностите за използването им. Не трябва да се спираме до тук, а е необходимо да се продължи работата в тази насока. Ресурси в природата има, макар някои от тях да сме поизчерпили.