Армията на САЩ обмисля проект за замяна на една четвърт от своите войници с роботи

Един от висшите служители на американската армия обяви, че се обмисля намаляване на размера на една четвърт резервни войници с роботи и дистанционно контролирани машини. Това означава намаляване на персонала на американската армия от 540 000 до 490 000 до края на следващата година. Някои източници съобщават, че този брой може да падне до 450 000 до края на десетилетието.
Според генерал Робърт Кона, армията трябва да последва примера на Военноморските сили в използването на технологии за съкращаване на жива човешка сила, “ на която  се полага по-голямата част от разходите във война, за издръжка.“
Вярно е, че армията не планира незабавно да замени хората с автономни роботи имащи смъртоносни оръжия. Вместо това, се обмисля да се използват роботизирани транспортни машини, които биха могли да действат в конвоите за доставка, заедно с хора – водачи.
Някои от тези машини вече са били тествани в Афганистан, включително „Squad Mission Support System“ – шест колесен робот бъги способен да носи екипировката и багажа на войниците.
В същото време Америка е водила агресивна безпилотна кампания против бунтовниците и терористите на  Ал – Кайда в граничните райони на Пакистан. Според изявленията, направени от активисти в тази кампания са били убити стотици цивилни. Великобритания вече има в редиците си стотици безпилотници, от малък до голям хеликоптер, разузнавателен самолет Reaper, оборудвани със смъртоносните ракети „Hellfire“.
Разцвета на новите технологии е породил страх от бъдещите войни, в които могат да участват безброй роботизирани машини за убиване. През 2012 г., Human Rights Watch призова да се забрани създаването на военни роботи “ преди да е станало твърде късно“.