Химиотерапията кара организма да остарява по-бързо

fotoХимиотерапия е много ефективен начин за лечение на рак. Въпреки това, много изследователи предполагат, че химиотерапията ускорява застаряването на човешкото тяло.
Американски учени са провели изследване по този въпрос. В изследването са участвали няколко десетки жени с рак на гърдата , които са били подложени на химиотерапия.
Учените измерили концентрацията на протеин р16 в тялото на жени, именно този протеин на клетъчно ниво засяга застаряването на човешкото тяло. Измерванията на протеин р16 били извършени преди химиотерапия и 12 месеца след прилагане на това лечение.
Резултатите показват, че лечението на рак при химиотерапия увеличава молекулярната възрастта на човека поне с петнадесет години.
Последиците от химиотерапия са и анемията, и различните видове инфекции.
Въпреки резултатите от изследванията, изследователите подчертават, че химиотерапията е един от най-ефективните начини за лечение на рак на гърдата.
според
Американските учени смятат, че е необходимо да се обърне внимание на нивото на p16, както и на други фактори, които трябва да се вземат предвид при избора на вида, продължителността и интензивността на курса на терапията.