Хакери откраднаха пароли от 2 милиона акаунти в социалните мрежи

В резултат на масови атаки от хакери пароли са били откраднати от над два милиона потребители на Facebook, Twitter, LinkedIn и редица други услуги. Откраднатите данни са били публикувани в Интернет .
Представители на компанията Trustwave, специализиран в кибербезопасността, съобщават, че изтичане на лични данни е станало в резултат от инсталирането на зловреден софтуер, който запомнял въведените от клавиатурата данни. Вирусът съхранявал данни, въвеждани при авторизация на ключови уеб сайтове за последния месец и препращал получените имена и пароли на потребителите на сървър, контролиран от хакерите.
Служители от Trustwave проследили сървъра, който се намира в Холандия. Намерени са лични данни от 318 000 акаунта във Facebook, 70 000 – в Google, включително Gmail и YouTube, 60 хиляди – в Yahoo, 22 000 – в Twitter. Администрацията на тези социални мрежи са заявили, че всички откраднати пароли, са променени.
Представители на Trustwave са отбелязали също така, че сайтът, на който е поместена информацията за откраднатите пароли е на руски. Следва да се отбележи , че най-популярната парола на откраднати лични данни е “ 123456 „.