Учени за първи път са скрили обект от звукови вълни

Изследователи от Политехническия институт във Валенсия за първи път са успели да скрият триизмерен обект от звуковите вълни. Като „мантия невидимка“ са използвали по-конвенционални пластмасови пръстени, създадени с 3D принтер.

Технологията не е перфектна, но в бъдеще може да се използва за намаляване на шума, защита на кораби и подводници, скривайки ги от врага.

През последните няколко години, учените са направили редица опити за разработване на наметало, което би могло да попречи на дисперсия на светлинни и звукови вълни около обекта.

Въпреки това, основният недостатък на този подход е, че за маскиращите обекти са необходими синтетични материали, които са трудни за производство.

Изследователите от Политехническия институт на Валенсия са използвали 60 пластмасови пръстени, размерът на която е изчислена чрез компютърни алгоритми.

Пръстенът поставен около обекта е пластмасова сфера с диаметър 8 см. Тази структура на пръстена води до налагане на вълните и тяхното гасене. Невидимост се проявява само в случай, че вълната има честота 8,55 KHz и когато звуковите вълни произхождат от определена точка.

В бъдеще учените планират да изградят пелерина на невидимостта, който ще прикрие обекта от вълни с различни честоти, независимо от местоположението на източника на звука. Проектът е частично финансиран с подкрепата от Службата на Военноморските изследвания на САЩ, които се интересуват от създаването на системи, която може да се скрие подводници от сонар.