Уникална леща е преобърнала досегашните методи за корекция на зрението

indexДоктор Гарт Веб е представил нова бионична леща. Според него, тя напълно осигурява стопроцентово зрение.
За имплантиране на тази леща са необходими само 8 минути. За целта се използва специална спринцовка със солен разтвор. За да започне буквално да работи, т.е. да придобие нужната форма в очите, са необходими още 10 секунди.
Самата процедура по поставянето на лещите е безболезнена. Според разработчиците тези лещи не само коригират зрението, но реално го подобряват.
Лещите са направене от биосъвместими полимерни материали, които не предизвикват биофизични промени в очите.
През последните години учените са разглеждали лещите като метод за доставяне на лекарства. Например, нанокапсули съдържащи лекарство и свързан под формата на контактни лещи, могат потенциално да заменят капването в очи. Това е удобен вариант за пациенти, които имат нужда от постоянно капване на лекарството в окото.
Капсулите се разтварят постепенно през целия ден и освобождава лекарството. За разлика от капките, препаратът по тази схема попада точно в очите. Не е тайна, че капките често изтичат от окото по време мигане или със отделяне на сълзи. В резултат на това, ефектът от лечението отслабва.
Създадените контактни лещи са абсолютно прозрачни. Те имат формата на диск, който е 1/10 от обикновенната леща. Но малкият рамер не пречи на системата да работи. Лещите са изработени от нетоксичен полимер Те съдържат десетки нанорезервоара пълни с лекарство.
Мини-лещите надежно се фиксират в очите, така че да се мига с тях не е забранено.