Триклозан в сапуна е причина за рака и заболяванията на черния дроб

300px-Triclosan.svgИзследователи от университета на Калифорния са установили, че добавката триклозан в сапуни, шампоани и паста за зъби е свързана с появата на рак.
Този компонент отдавна е тревожил учените, заради негативното си въздействие върху организма.
При новото проучване на Робърт Тукей е установено, че триклозанът има неблагоприятно въздействие на функциите на черния дроб при мишките. Гризачите, които са били изложени на триклозан за шест месеца, което е равностойно на 18 човешки години, стават по-податливи на химическо индуциране на чернодробни тумори. Тези тумоти са били по-чести и повече на брой в сравнение с гризачи, които не са били подложени на този химикал.
Данните показват, че триклозана увреждан черния дроб, пречи на протеините да провеждат детоксикация на химикали в тялото. За да се компенсира този стрес, чернодробни клетки се трансформират в фиброзни с времето. Повторното въздействие на триклозан и фиброзата на черния дроб, в крайна сметка допринася за образуването на тумори.
Съавторът Бруке Хамак казва: „Ние може да намали рискът за повечето хора и околната среда, като се премахне използването на триклозан, който се съдържа в големи количества в течния сапун“.
Преди изследователи са открили, че много от компонентите на  множество средства за хигиената са стимулирали растежа на раковите клетки на гърдата.