Създаден е сензор за откриване на рак

Испански учени са установили какви вещества издишва човека. Някои от тях свидетелстват за наличие на рак. Благодарение на тези изследвания са създали уред за ранно диагностициране на ракови заболявания.

Клетките на рака в белия дроб могат да бъдат открити косвено.

Някои заболявания, като рак на белия дроб или стомаха, трудно да се диагностицират в ранен етап, тъй като те могат лесно да бъдат объркани с други заболявания.

„Първите лястовички“ на злокачествени новообразувания са специфични вещества, които се съдържат в издишания въздух. Учените са експериментирали с кучета, които са се научили да „надушват“ рака на простатата, дебелото черво и белия дроб.

Използването на „приятелите на човека“ постоянно е доста трудно, така изследователите потърсили възможности за заменяне на „живите сензори“ с изкуствени.

Не знаем дали учените са използвали кучешкия опит, но основно те са разчитали на  метод, съчетаващ газова хроматография и мас-спектрометрия.

С негова помощ са изучили вещества отделящи се при дишането  на болни от рак на белите дробове. Отчитайки концентрацията на тези вещества, те са създали биосензор за ранно откриване на рак на белия дроб, който проследява издишвания въздух.