Разкрили са ново свойство на млякото

108Изследователи от Австралия са изучавали клетъчната структура на млякото и са заявили, са открили възможност за получаване на „супер напитка“. Тази напитка, според учените, притежава цяла гама от възможности, от бързо възстановяване на здравето до отслабване.
При варене частиците на млякото заемат геометрично подредена структура благодарение, на която се превръщат в идеални „преносители“ на други, полезни за човешкото здраве, съставки. Тези малки високоорганизирани частици позволяват на мазнините, мастноразтворимите витамини и лекарствата, да преминават през клетъчните мембрани и от там да се насочат към кръвоносната система.
Според учените това, че са били в състояние да разблокират детайлно структурата на млякото, дава обещаваща перспектива за бъдещето. Например, на основата на млечната молекула може да се създаде напитка наситена с всички необходими хранителни вещества, за бързо възстановяване на мозъка при недоносени деца. Или напитка, която помага за отслабване. Тя ще кара хората да се чувстват сити, благодарене на способността на питието да достави на организма необходимите микроелементи.
Млякото „супер напитка“ може да се използва и за терапевтични цели, като носител, под нова форма, на доставки на лекарствата.