Пътуването във времето е възможно, но само в бъдещето

Пътуване назад във времето може да е научната фантастика, според един британски физик, но не и в бъдещето.
Професор Брайън Кокс, ядрен физик от Манчестър, потвърдил теоретически, че машина на времето може да се построи. Той твърди, че пътешествие във времето вече е направено, макар и в малък мащаб.
Той уточнил, че хората ще могат да пътешестват в бъдещето, ако се разработят технологии за ускоряване на големи обекти. За сега хората не могат да правят такива разходки, заради липса на необходимите технологии.
– Когато наближите скоростта на светлината, часовникът работи толкова бавно, че можете да направите скок до 10 000 години напред в бъдещето, – казва Кокс.
Общата теория на относителността поддържа това твърдение. Наистина времето се забавя, когато движението приближава скоростта на светлината.
За да се върнете назад във времето са ви са необходими „тунели“, специални места в концепцията за пространството и времето, което е много съмнително. Повечето физици се съмняват в реалното им съществуване, независимо от факта, че съществува хипотеза за защита на хронологията. Физиците не могат да докажат реалността на „тунелите“, а от  там и тяхната стабилност.