От къде води началото си SPAM

През 30-те години на двайсети век корпорацията Hormel Foods е произвеждала консерви с доста съмнително качество, търговската им марка била SPAM — SPiced hAM. В превод от староанглийски това означава „шунка с подправки“. По онова време още не се е практикувало вакуумното консервиране, поради което шунката бързо се разваляла.

Никой не купувал този продукт, затова през 1937 година Hormel провела широка рекламна кампания. Навсякъде лепели рекламни плакати и листовки на „Спам“ — върху стълбове, стени, в телефонни будки, по витрини на магазини, разпращали ги с хартиена поща на милиони жители на САЩ. Много скоро всички консерви били продадени, а думата „спам“ влязла в историята като синоним на масова информационна рекламна кампания.

В края на двадесети век ситуацията се повтори. Въведоха нов e-mail стандарт, който допусна пращане на съобщения на няколко получателя наведнъж. Потокът от спам буквално задръсти интернета. Случва се жизнено необходимата информация просто да не стигне до предназначението си, понеже електроните пощите са претъпкани с никому ненужна реклама.