Американски учени са синтезирали антитела от ново поколение против СПИН

С помощта  на мощни антитела, отделени от заболели хора от СПИН, днес изследователи са намерили начин да неутрализират широк кръг от подтипове на това заболяване.

Откритите антитела блокират така нареченият водещ рецептор CD4, които влиза в клетката и я заразява. Използвайки специалните методи на структурно ориентираното рационално проектиране, учените са модифицирали антитялото NIH45-46.

Правейки структурни изследвания учените са установили, че NIH45-46  влиза в реакция с gp120, това е функционалния протеин на вируса, който спомага за заразяване на клетката със СПИН. Това взаимдействие неутрализира проникващия вирус. Използвайки тези данни учените са синтезирали нов вид антитяло NIH45-46G54W, което още по-добре се противопоставя срещу проникването на вируса в клетката.

По-добрата активност на новия синтезиран материал се обяснява с наличие на специална област, която стъпва в контакт с вътрешността на gp120.

Очаква се тези изследвания да доведат не само до по-ефективно синтезиране на антитела срещу СПИН, но и до създаване на ваксина, която естествено може да  въведе тези антитела в човешкия организъм.