Открили са уникални свойства на златото

054Уелски учени открили неочаквани свойства на благородния метал, който по-рано бе считан за малко използваем за нуждите на химията, поради  инертността си.
Изследователи открили огромния потенциал на златото за ускорение и оптимизиране на химическите процеси в промишлен мащаб.
Благодарение на новооткритите си свойства, златото ефективно може да се използва при производство на пластмаса или слънчева енергия. Благородният метал може да действа като катализатор. Поради изключително дълготрайно действие и висока реактивност, при провеждането на експериментите учените е трябвало да вземат диелектрическа стълба.
Наночастици от злато, състоящи се от няколко стотин атома не само променят цвета си, но също така се превръщат в извънредно реактивни.
Проучванията показали високата ефективност на златните наночастици в различни химични и биологични процеси. Златото се оказало по-бърз, достъпен и енергетически благоприятен катализатор дори и от по-известни.
Обикновено в такива реакции в промишлен мащаб се използват катализатори, които съдържат живак, което причинява големи щети на околната среда и дори на човешкото здраве.
Златото според уелските учени е една жизнеспособна алтернатива на живачните катализатори.
Колкото повече научаваме за благородният метал, толкова по-добре разбираме, че не го оценяваме според истинското му достойнство. Златото има уникален потенциал за бъдещето на индустрията и на химическата промишленост.