Замърсеният въздух влошава работата на мозъка

048Автомобилните отработени газове и всякакви други източници, които замърсяват въздуха ускоряват процеса на намаляване на когнитивните способности при по-възрастните хора.
Центърът по биодемография и здравето на населението, а също и Центърът по геронтология Андрус са решили да изследват дадения проблем, вземайки за основа информацията, събрана от 1986 година насам.
Учените се интересували от състоянието на 780 човека, които в 2001-2002 са били на 55 години и нагоре.  В края на 90-те експерти са започнали да измерват концентрацията на замърсяването, където живеели участниците в проучването.
Когнитивни способности били оценени от тестове за паметта и математика. Оценка е получена в зависимост от броя на направените грешки.
Ако хората живеят в райони, където нивото на замърсяване е 15 микрограма или повече, ефективността на грешка била един път и половина по-висока от тази на хората, които живеят в райони със замърсяването 5 микрограма.
Известно е, че частици с размер 2.5 микрона и по-малко могат да проникнат дълбоко в белите дробове и кръвта дори. Очевидно е, че негативният ефект върху когнитивните способности се произвежда в резултат на влиянието върху сърдечно-съдов статус. Кръвонасните съдовете са пряко свързани с мозъка. Така частиците проникват и в самия мозък.