Нов способ за очистване на водата от нефт

Инженерите са създали нов синтетичен материал, който позволява да се почисти водата от малки капчици нефт и масло. При създаването му професионалистите са били вдъхновени от бодлите на кактус.

Масло поради хидрофобност, попада във водата в и не се смесва с нея. Въпреки това, под въздействието на вълните и вятъра малки капчици все още проникнат във водата, така че да се използват конвенционални технологии за пречистване на вода, е почти невъзможно.

Авторите, след като са прегледали иглите на кактуса Opuntia microdasys, предложили едно оригинално решение на този проблем.

Opuntia microdasys расте в сухите пустини на Мексико. Благодарение на бодливите си игли този вид уловя капки вода от въздуха. Те остават на заострените върхове на иглите, а след това под действието на силите на повърхностното напрежение се свличат надолу и се натрупват на повърхността на кактус. Изследователите са успели да синтезират игли с подобна форма от полимер на силиций и мед.

Оказа се, че материалът осеян с тези игли, всяка с дължина не повече от 0,5 mm, много ефективно почиства водата от масло, бензин и различни разтворители. Маслени капчици, попадащи в горната част на тънките игли, които изпитват повишено налягане се стичат към удебелената основа В резултат на това, синтетичната „кактусова кожа“ пречистване на водата, по-добре от съществуващите филтри.