Необичайна еко къща в предградията на Лион

загруженное16Уникалният проект е предложен от водещият френски архитект Патрик Марсил. В него е вложена многовековната традиция за издигане на къщи с кръгла форма. Такива постройки напълно отговарят на очакванията за енергийна ефективност.
Последните изследвания са доказали, защо в древността домовете имат сферична форма. В такава форма те осигуряват максимална топлина на закрито.
Сферичната форма не позволява постройката да прегрява през лятото и много по-бавно изтива, когато е студено.
Външната и вътрешната обвивка на еко къщата са направени само от природни материали, които осигуряват добро ниво на изолация.
В Марсилия са използвали дърво и корк. Домът се състои от 90% висококачествена дървесина. По принцип, се използва червен кедър, който расте в изобилие в тази област и скандинавски смърч.
За да се гарантира пълната автономия от централизираните системи за вода, топлинна и ел. захранване, Domespace е оборудван със слънчеви панели и система за събиране и очистване на дъждовна вода.
Патрик Марсил твърди, че дома построен по негов проект не се страхува от природните бедствия. Domespace в състояние да издържи на ураганните пориви на вятъра, имащ скорост до 240 км/ч и земетресение с магнитуд до 8 бала.