На остров Уайт преминават на водородно гориво

Британската енергийна компания ITM Power в сътрудничество с учени от Националната лаборатория по физика стартира проект за създаване на водородни бензиностанции на остров Уайт в южната част на Англия. В хода на проекта наречен EcoIsland на остров Уайт се планира да се създаде необходимата инфраструктура за производство, съхраняване и използване на водородно гориво.
На първия етап се планира да се изградят две бензиностанции, предназначени да осигурят гориво за 20 камиони и други превозни средства, които се движат с водород гориво.
Водородно гориво ще се произвежда за сметка на използването на излишната електроенергия. Например, може да се използва „излишъка“ от енергия, генерирана нощем от вятърни турбини.
За производство на водород ще се използва само енергия, получена от възобновяеми източници. С този подход, емисиите на въглероден диоксид в атмосферата ще намалеят до нула.
Една от задачите на проекта е да допринасе за правилното разпределение на енергията и да осигури баланс между търсенето и предлагането. Производство на водородното гориво може да бъде добър начин за използване на електроенергия, която е в излишък по време на периоди на по-малко потребление.
Задачата на Националната физическа лаборатория в проекта е да се следи за съответствие с международния стандарт ISO 14687-2 за качеството на водородно гориво. В допълнение, изследователите ще осигуряват техническа подкрепа за процеса на подбора на пробите за измерванията.
Информацията и опита по време на проекта EcoIsland ще бъде полезен при прилагането на програмата на държавния план UKH2Mobility, според който гориво водород трябва да бъде достъпен на пазара в Обединеното кралство към 2014 г.