На видимата страна на слънцето са изчезнали всички петна

1405685677_img0Слънчевата активност е спаднал много рязко, което е довело до изчезването на почти всички петна на видимата страна на слънчевия диск.
Единственото забелязано, от обсерваторията наблюдаваща слъневата динамика, петно AR 2113 е толкова малко, че могат да го видат само с мощни прибори, които надхвърлят обичайните регистратори.
Фактът, че на слънцето няма петна, не означава, че вътрешната активност на звездата е изчезнала. В недрата на слънчевата плазма продължават да се извършват обичайните процеси и скоро нова проява на магнетизъм, ще породи нови петна. За сега процента за появата на М-клас изригване е по-малко от единица.
За хората в описаните факти, като цяло, няма нищо лошо. В момента няма никакви слънчеви петна, слънчевите изригвания и съответно силни магнитни бури, от които много хора се чувстват зле.
Подобна ситуация, при която не са наблюдавани петна по слънцето е записана в периода 2008-2009 г., когато нашата звезда се е намирала в състояние на дълбок слънчев минимум за века. Тогава петна по слънцето не са се наблюдавали в продължение на няколко дни подред.