Археологически находки на нос Св.Атанасий

Arheologicheskie-raboty-zavershenyТова е доста интересна история, която разказват местните жители. Става дума за град Бяла, който се намира между Бургас и Варна, на брега на Черно море.
Всичко започнало с това, че един немски бизнесмен решил да закупи земя в района на град Бяла и да построи там жилищен комплекс. Казано – сторено. Комплексът бил построен. Но бизнесменът не спрял до тук.
Той закупил парче земя от нос Св Атанасий и планирал там да построи жилещен комплекс. И според местните, желаещи строители имало много.
Земята била закупена и се започнало строителството. По време на строителните работи открили древни археологически останки.
Независимо от това строителството на дома продължило и било завършено.
Но за архиологическите находки се разчуло и тук на нос Св. Атанасий започнали интензивни археологически дейности. Основно работата била в интервала 2009 до 2012 г. През 2013 г. работата продължила, но е вече към своя край.
Била открита древна крепост от IV-VII век, древно селище, ранно христиански комплекс.
Тази крепост е била разположена като триъгълник вдаден в морето. Такова разположение е позволявало крепостта да бъде защитена в малкия залив и до нея се идвало с плавателни съдове.
Крепостта е била добре укрепена със висока стена пред, която бил изкопан дълбок ров. Дължината на стената е 250 метра. Тя обгражда площ от 35 хектара.
На мястото на разкопките е намерен християнски комплекс, в който влизли – обществена баня, здания, съоръжения, водопровод, канализация, винарна, пещи за изпичане на керамика.
Всичко това говори, че в крепостта е кипяла бурна дейност, имало е търговия, развивало се е земеделието и риболовството.
Кръщението е било едно от най-важните ритуали в раната църква.
Зданието за кръщение е изградено на здрава основа. Стените са изпълнени с надписи и стенописи.