Международен ден на писателя

Този ден се отбелязва по решение на 48 конгрес на International PEN Club състоял се на 12-18 януари 1986.
PEN е основана в Лондон през 1921 година. Названието на организацията е абревиатура, образувана от първите букви на английски език Poets – поети, Essayists – есеисти, Novelists – романисти. Интересното е, че съкращение в този случай съвпада с думата писалка, pen – в превод на английски език.
Идеята за създаване на организация е на Mrs. C.A. Dawson Scott. Първият президент на PEN клуб е John Galsworthy. Първия конгрес на PEN клуб се е състоял през 1923г. в Лондон, в това време PEN-центрове били създадени в 11 страни. Днес подобни центрове действат в 130 страни.
Това международно обединение на писателите, както се казва в Хартата на PEN клуб „защитава принципите на свободата на информация в рамките на всяка страна и между всички народи. Неговите членове се ангажират да се противопостави на потискане на свободното слово в каквато и да е форма в тези страни и общества, към които принадлежат, както и по целия свят, когато това е възможно.
PEN защитава свободата на печата и е срещу произволното използване на цензура в мирно време. PEN вярва, че напредъка на човечеството към по-висшите форми на политическа и икономическа организация изисква безплатна критика на правителствата, администрациите и политическите институции.
Тъй като свобода предполага доброволна сдържаност, членовете на PEN клуб, се задължават да се противопоставят на тези негативни аспекти на свободната преса, като невярна публикация, умишлено фалшифициране, невярно съдържание или нечестни предубедени тълкувания в името на политически, лични и групови цели. „