Ключ от сърцето ви

Екип от учени на Националния университет  Чанга Хсинга в Тайчжун, Тайван, е разработил технология за защита, която се основава върху уникалността на сърдечния ритъм на човешкото сърце.
Благодарение на тази технология могат да бъда разблокирани компютри, да се отключват  врати на къщи или коли и то само чрез докосване с пръст до повърхността на специален сензор.
След прочитането на електрокардиограмата на човека от дланта му, системата съставя „цифров подпис“ от биенето на човешкото сърце. След това, при използване на хардуерните и софтуерните алгоритми за тези подписи се превръщат в уникален ключ за кодиране.
Криптологическото отстояване на такъв ключ е много по-висока, защото биенето на сърцето на един човек се отличава малко от това на друг. Ключът във всеки случай е уникален.
За по-нататъшната работа с получения ключ се използва математика, който се основава на принципите на теорията на хаоса, които дават възможност за такива малки колебания във входните данни и получените резултати.
Крайната цел е създаването на идеална криптографска система.
С едно докосване на пръста, на повърхността на устройството може да се отвари и затваря достъпа до данните, съхранявани на диск. А освен това, такава система може да се използва в системите за сигурност, системите за идентификация, като ключове за кола и жилище.