Медът има ли срок за годност

можно ли хранить мед в холодильнике.jpg_1411903944Медът може да се съхранява  много дълго време, тъй като той включва голямо количество витамини. В домашни условия продукта съхранява свойствата си приблизително за две години. Условията на околната среда като светлина и температура активно влияят на меда, и срокът за годност може да бъде по-кратък.
По-добре е да си купите специални дървени бъчви с прополис, така продуктът ще бъде целебен за около десет години. Специалистите препоръчват да се купува мед от последдния период на събирането му. Не се доверявайте на всеки пчелар, а търсете надежден такъв.
Може ли да се съхранява мед в хладилника? При температура по-ниска от -10 градуса, продуктът променя своята структура и губи своите полезни качества. Ако държите медът в гореща стая, той потъмняват и придобиват горчив вкус. Ползата от такъв продукт няма да бъде абсолютно никаква.
Медът не трябва да се съхранява на светло място, особено изложен на пряка слънчева светлина. Тя унищожават всички ценни съставки и ензими. Медът поставен върху перваза на прозореца е голяма грешка.
Важно е, там където съхранявате меда, влажността да не надвишава 75%. Срокът за годност на продукта при повишена влажности может да бъде много по-малък.
Идеалното място за съхранение на мед е тъмно шкафче в прохладно помешение.