Математиката помогнала на биолозите да създадат вирус „убиец“ за раковите клетки

Канадски лекари са създали специален математически модел, който прогнозира успеха на атаката на „терапевтични“ вируси срещу раковите клетки, което им позволява да създадете множество щамове особено ефективни „клетки убийци“, които унищожават само раковите клетки на бъбреците.
Бел Керен и неговите колеги  са искали да създадат вирус, който може да унищожи клетката на аденокарцином на бъбрека. Според тях, основният проблем на тези вируси е променливостта им.
Така наречените онколитични вируси атакуват само определени видове ракови клетки. За съжаление, клетките на туморите се различават една от друга, а това намалява ефективността на вируса.
Учените ускорили развитието му с помощта на математически модел предсказващ как мутацията ще се отрази на вируса  и способността му да инфектира раковите клетки.
Често мутирал ген води до промяна в структурата на обвивката му, при които микроскопични израстъци на „убиеца“ се отдалечават от целта си. От друга страна, разширяването на „кръгозора“ на вируса може да доведе до неочаквани резултати и унищожаването на здрави част от тялото.
Авторите са решили този проблем чрез разработване на специален математически модел. Учените са съставили списък на генетичните различия на здравите и раковите клетки на бъбреците и отделили най-„забележимите“ признаци на вирусите. Комбинирането на тези данни, дало биологичен модел, който може да предскаже как мутации на вирусния геном, ще повлияе на клетките, които заразява.
Така можели да се отделят най-перспективните „версии“ на вируса, без да се търсят чрез метода на опита и грешката.
Според биолози, тази техника може да се използва за създаване и на други вирусни „убийци“, които унищожават клетките на други видове рак.