Лондонската полиция има възможност да шпионира собствениците на мобилни телефони

Лондонската полиция е приела технология, която позволява да изключват мобилните телефони в мрежата и да подслушват телефонни разговори. Използването на такива технологии може да доведе до злоупотреби и нарушаване на неприкосновеността в личния живот на хората.

Устройството може да се представи като клетка от мобилната мрежа и да мами в областта на своята дейност. С тази технология, в допълнение към средствата за подслушване, полицията има възможност да блокират клетъчни телефони в определен район или да разбере местоположението на даден мобилен телефон.

Апаратът е мобилен и може да се пренася на обикновен автомобил.

Целта на тази технология е да се наблюдават заподозрените, извършителите на престъпления и да се предотвратяват терористични актове. Въпреки това, при наличието на такива възможности, се повдигат някои въпроси относно защитата на обикновения гражданин.

Разпространението на такива електроника може да доведе до злоупотреби и нарушаване на неприкосновеността на личния живот.

Властите на някои държави са използвали Triggerfish технологии, които имат сходни възможности. Ако всички тези видове устройства са способни да събират и предават данни, това е много по-високо ниво на нахлуване в личния живот.

Този вид технология за следене е придобита от правителствата на повече от 40 страни в света, в това число страни от Източна Европа, Южна Америка, Близкия изток и азиатско-океанския регион.