Към Земята лети астероид

Гигантски астероид ще премине край Земята през следващата седмица. Астрономите са се приготвили да го проследят. Той не представлява опасност за нашата планета.
Обектът наречен 4179 Toutatis е един от най-големите астероиди, които прелитат близо до Земята. По форма Toutatis  прилича на фъстък. Дължината му е 4,46 км, а ширината 2,4 км. Астероидът ще се приближи до нашата планета на 12 декември. Той ще прелети на разстояние 6,9 милиона км от Земята. Това е 18 пъти повече, отколкото разстоянието между Земата и Луната.
Астрономите ще се опитата да уточнят характера на въртене на астероида, което ще помогне да се разбере неговия състав. Toutatis  се приближава към Земята на всеки четири години. Той е наблюдаван през 1996, 2000, 2004 и 2008 г.  След анализ на данните, изследователите заключават, че астероидът се върти около дългата си ос, която на свой ред описва окръжност, наподобяващи прецесията на жироскоп.
Една от хипотезите е, че необичайната форма на Toutatis може да обясни със сблъсъка на два астероида, малкия по обем обект се е врязал в по-големия и там е останал.
Астероидът ще се наблюдава не само от професионалисти. Toutatis е твърде неясен обект, така че може да се види с малки телескопи.