Керосин от въздуха и водата

20140510-8F9EE3F600796EE3-1-0-6E9CE233-D1ACC23ED0A4429Инженери от европейския проект SOLAR-JET  са обявили, че са  завършили пълния цикъл на синтез на самолетен керосин от вода и въглероден двуокис с помощта на слънчева енергия. Предложеният метод е подходящ за производството на бензин, дизелово гориво и водород.
Синтезът на гориво се извършва на два етапа. В първия, т.нар слънчев реактор, от въглероден диоксид  и вода произвежда синтетичен газ, смес на въглероден оксид и водород. Процесът представлява окислително-възтановителна реакция, като катализатори се използват метални оксиди, а за източник на енергия служи концентрирана система от лещи и огледала поставена на слънчева светлина.
Във втория етап, от синтеза на газа, се получава керосин по добре известния метод на Фишер – Тропш.
Този химичен процес е известен още от преди, но е нов метода за получаването на синтетичен газ. До сега от въглероден диоксид и вода синтетиен газ се произвежда, като се пропуска пара през филтри с нажежени въглища. Този процес изисква доста изкопаеми въглища и не можем да го наречем екологично чист.
Теоретично, с помощта на новия „зелен“ метод могат да се получат горива за двигатели с вътрешно горене буквално от въздуха. Химици от SOLAR-JET, които се финансират от Европейския съюз, вярват, че  са разработили технология, която напълно ще промени световния енергиен пазар.