Как магнитното поле влияе на живите организми

Механизмът на това влияние е разнообразен и зависи от много фактори. Той може да се използва за различни практични цели.

Магнитното поле е разновидност на материята. То осъществява връзка между електрическите заредени частици.

Известно е, че тъканите на организма са диамагнити, т.е. под влияние на магнитно поле не се намагнитват. Но много от елементите на тъканта, като вода и елементи на кръвта, в магнитно поле могат да имат магнитни свойства.

Физическата същност на действието на магнитното поле върху организма на човека се заключава в това, че то оказва влияние на движещите се в тялото електрически заредени частици. Като по този начин въздейства на физико-химичните и биохимични процеси. Основното биологично действие на магнитното поле се смята ръководенето на електродвижеща сила в кръвта и лимфата.

Според закона на магнитната индукция в тези среди, като в добри проводници, възникват слаби токове, които променат хода на метаболитните процеси. Освен това, се предполага, че магнитното поле влияе на кристалната структура на водата, протеините, полипептидите и други съединения.

Квант енергия от магнитно поле въздейства на клетъчни и вътреклетъчните структури чрез промяна на обменните процеси в клетките и пропускливостта на клетъчната мембрана.

За разлика от смога, който виждаме и чувстваме, човек не може непосредствено да усети електромагнитното поле. Затова е необходимо  да се снабди населението със съответстваща апаратура и предимно портативни уреди за индивидуално ползване.