Изумителен феномен на природата

Гутацията е невероятно явление. Те е отделяне на капки от сока по краищата на листата на някои растения, като билките. Не бива да я бъркате с росата, която се кондензира от атмосферата върху повърхността на листата.

При гутацията се извежда вода във вид на капки не само по листата, но и върху цялото растение. През нощта изпарения не стават, защото порите, които се намират върху листата и стъблата се използват за газообмен.

Когато нивото на влажност в почвата е високо, водата прониква в корените на дървото. Тъй като водния потенциал на корена е малък, водата натрупана в растенията, създава малък натиск на корена. Кореното налягане води до отделяне през специални отвори по краищата на листата капки.

Осмотичното налягане в клетките на кореновата система, води движението на сока от корена към листата То осигурява това движение и предотвратява бавното изпарение на водата от корените.

Слабата осветеност и високата влажност допринасят за появата на гутация. Това явление е често срещано при много растения в тропическите гори, но може да се види и по върховете и листата на млади фиданки.