Измерена е височината на Северното сияние

Японски учени са успели по оригинален начин да измерят  височината на Северното сияние в небето над Арктика, като са използвали две конвенционални огледално-рефлекторни фотоапарата снабдени с GPS – модул.
Първоначално те успели да използват изображенията от цифрова камера по време на създаване на триизмерния „портрет“ на Северното сияние за планетариума им. Те били много красиви и станало ясно, че те могат да се използват за изчисляване на височината, на която се заражда излъчването.
В Националният институт за полярни изследвания в Токио Катаока и неговите колеги са се опитвали да създадат триизмерен модел на Северното сияние, което смятали да демонстрират в планетариума на института. За това те взели две цифрови огледално рефлекторни камери и направили експедиция в Аляска, за да наблюдават „полярните фойерверки“.
Както учените обясняват,  човешкото око образува триизмерен образ и изчислява разстоянието до обекти чрез сравняване на изображения , взети от дясното и лявото око. Японските астрономи използват тази техника за 3D записа на полярното сияние, като разполагат камери на 8 км една от друга.
Получените снимки се оказали с неочаквано високо качество, което позволило на Катаока и колегите му да измерят височината на Северното сияние и да изучат отделни части на „светещия стълб“. Това не е първото проучване от този вид, но авторите са били първите астрономи, които са успели да постигнат резултати с битови оптични устройства .
“ Предлаганите на пазара GPS- модули за камери са станали доста по-евтини и популярни през последните години, което позволява на фотографиите да се записва точното време и място на всяко изображение . Смятам да разработя уеб сайт, който ще позволи на фотографите да публикува нощни снимки за любители и учени от всички краища на света , “ – заключава Катаока.