Изменението на климата става пред очите ни

Когато през септември ледът в Арктика намалял до рекордно ниво, учени занимаващи се с този въпрос преживели шок.
Това беше безпрецедентен феномен, въпреки че метеорологичните условия в Арктика през 2012 г. са били както обикновено. Само широкомащабното затопляне в атмосферата може да бъде отговор за това.
Според Световната метеорологична организация, това е само едно от десетките мащабни природни явления през 2012 г., което може да убеди много хора, че екстремалното става нормално.
Най-забележителното от тях е ураганът „Sandy“. Но само няколко седмици по-късно, той е надминат по сила от тайфуна „BofA“.
Тайфуните са често срещано явление във Филипините или в САЩ, но последните две бедствия значително надмина обичайното си време и географски обхват.
Според официалните данни от Световната метеорологична организация, първите 10 месеца на 2012 г. са на девето място в класирането по топлина за всички наблюдение на температурите от средата на XIX век.
Според бившия американски вицепрезидент Ал Гор, „всяка вечер по новините, като че ли попадаш на екскурзия в Апокалипсиса“.
„Дълбоки промени стават в биосферата на Земята. Изменението на климата се случва пред очите ни и ще продължи. Това е резултат на концентрацията на парникови газове в атмосферата,.“ – казва ръководителя на Световната метеорологична организация, Мишел Жаро.
Скептиците твърдят, че страхът от несъществуващи техногенни изменения на климата, подтиква към истерия.Независимо от това рекордна суша тази година обхвана редица райони на САЩ, Русия, Китай, Бразилия и Австралия, а Западна Африка и Пакистан са засегнати от силни наводнения.