Зъбите могат да се лекуват безболезнено

55dentallaser-600x465Сред неприятните неща, които ние срещаме в живота си е отиването до зъболекар. Не всеки се отнася спокойно към звука на работещата бормашинка, а много са готови да лекуват зъбите си само под обща анестезия.
Като се има предвид всичко това пробиване, почистване и т.н., много малко хора имат желание да лекуват зъбите си, но нещата могат да се променят, благодарение на новите технологии, особено на лазерните устройства.
Като цяло, лазери са били използвани от стоматолози в продължение на много години за избелване на зъбите и подготовка на стоматологични кухини за запълване. Инфрачервената лазерна светлина може да стимулира растежа на естествения зъб, според учените.
Изследователи от Харвардския университет са работили върху методи за стимулиране на този тип естествено възстановяване на зъбите. Сега учените смятат, че са намерили подходяща методика за това.
Използвайки инфрачервена лазерна технология, т.е. ниско ниво на светлинна терапия, те възстановили увредените зъби на лабораторни плъхове.
Учените пробили отвор в зъба на плъха и забелязали, че когато насочели инфрачервен лазер върху засегнатата област, стволови клетки започват да се създаде нов дентин, използвайки основата на зъбите.
Водещият изследовател д-р Дейвид Муни каза, че тази иновативна техника открива голяма перспектива за възстановяване и лечение на зъбите. За сега планират да се съсредоточат само към възтановяващата терапия на зъбите.
Следващата стъпка е тестване при хора, която ще се проведе съвместно с Националните институти по здравеопазване. Д-р Муни казва, че поради факта, че лазерите вече широко се използват в стоматологията, няма да има големи пречки за регенеративна терапия на зъбите.