Зашеметяващ, несмъртоносен лазер

Американската армия е разработила няколко видове несмъртоносно оръжие, което може да се използва широко в армията, полицията и от обикновени граждани.
Електронният пистолет не само парализира мускулите, но за няколко минути жертвата губи съзнание. Отличителна черта на това оръжие е много малката продължителност на импулса. Високо напрежение ще се отрази на човек само за милиардни от секундата. Краткото въздействие на електрическите импулси оказва шоково въздействие на нервната система и спомага за обезвреждането на изгубилия съзнание противник.
Новото оръжие е много по-ефективно от досега използваните електрошокови оръжия. Тези оръжия действаха, докато е включен тока и след прекъсването му, противника може да се изправи веднага на крака.
При новото оръжие губенето на съзнание е за няколко минути. Това предотвратява многократните включвания на ток, които могат да доведат до спиране на сърцето и смърт. Така се е случило през 2008 г. с Робърт Хестън. Полицаят няколко пъти използвал оръжието в следствие, на което 40-годишния мъж е починал.
Пистолет за зашеметяване, което днес е широко използван в научно-фантастичните филми е само една от няколко проекта на Пентагона. В частност много перспективни се оказват лазерните оръжия. За разлика от шоковите те имат по-голям обхват – 500 метра. Въздействието на лазера може да доведе до отслабване, дори загуба на зрението.
И все пак, резултатите показва, че от „несмъртоносни“ оръжия са убити и осакатени не по-малко, отколкото от огнестрелно оръжие.