Диета от „каменния век“ е получила признание

Лекарите непрекъснато предупреждават, че сред многото модни диети за отслабване има много, които са безполезна или просто вредни. Но една от тези диети, „от палеолита“, е наистина ефективна и безопасна.
Експерименталната проверка на две диети, направена от британски и шведски учени, показала ползата от хранителни продукти, които са яли нашите предци, живеещи в каменната ера. Изследователите смятат, че „диетата от каменния век“ е напълно подходяща за тези, които искат да се избавят от излишните килограми.
В продължение на 2 години 2 групи жени, страдащи от затлъстяване, се придържали към една от двете диети. Всяка група се състояла от 35 човека, а възрастта на участниците е от 50 години нагоре.
Едната група ползвала така наречената „нордическа“ или скандинавска диета. В нея преобладавали продукти като пълнозърнести зърнени храни, млечни продукти с ниско съдържание на мазнини, плодове, риба, ястия от бобови растения и растително масло.
Участниците във втората група са яли храни, които преобладават в диетата на хората от каменната ера: не тлъсто месо, риба, плодове, изключени били всички видове млечни продукти, масла, включително зеленчуци, зърнени и бобови растения.
Шест месеца след началото на експеримента било забелязано съществено преимущество на „палеолитната“ диета.
Жените, които се придържали към скандинавската диета свалили 2,6 кг от теглото си, а обиколката на талията намаляла с 5,8 см. В същото време участничките от групата с „диета от каменния век“ смъкнали 6,2 кг от теглото си, а талията им загубила 11 см от дължината си.
В края на втората година на експеримента разликата в тези показатели е значимо по-малка. Учените обясняват случилото се с това, че жените хранещи се с „диетата от каменната ера“ започнали често да нарушават съответния режим, тъй като им домъчняло за обикновената и вредна съвремена храна.