Грозната истина за диетите

В света съществуват повече от 28 хиляди диети. Само във Великобритания 17 милиона човека „се морят с глад“.
Всяка година диетата стават все повече и повече, но числото на пълните хора не намалява.
Тогава си задаваме въпроса: „Има ли смисъл въобще от тези диети“?
Става въпрос не за лечебни диети, а такива разработени от специалисти, които обещават отслабване за 1-2 седмици, максимум до месец. На диети, описани в списанията, седят стотици хиляди, а оборота в борбата срещу наднорменото тегло е около два милиарда долара на година.
Повечето от диетите са за кратък период от време, така че единствения начин да запазим стройна фигурата си  е добре да балансираме храненето си. Кратките диети се основават на ограничаване от определени видове продукти. Това е голям недостатък. И в много случаи, диета е неубедителна, защото само човек със силна воля може да издържат на нея.
Преди да изберете някоя диета, запомнете веднъж и завинаги, че диета е еднопосочен билет. Така че ще трябва да остане на тази диета през целия живот.
Според Националния институт по здравеопазване, 98% от хората, които са били на диета, след прекратяването ѝ, натрупват много по-голямо тегло, отколкото са имали преди.
Лекарите от Лондонския Кралски колеж са установили, че мазнините, които се натрупват след поредната диета, са много по-опасни от първоначално натрупаните. Тези мазнини се натрупват не между мускулите и кожата на бедрата и талията, а около вътрешните органи. От тук лесно проникват в черния дроб и кръвта, което от своя страна е основа за развитието на атеросклероза, инфаркт и инсулт.
Повечето от средствата за отслабване са предназначени за здрави хора. Някои популярни препарати за изгаряне на мазнините могат да предизвикат сърдечно-съдови заболявания, аритмия, тахикардия и др.
Тези, които отдавна практикуват разнообразни диети, са забелязали, че всеки път, загубата на тегло става все по-трудно и по-трудно. Организмът запомня диетите като екстремални случаи и активно им се съпротивлява.