Гигантски въздушни камери могат да се защити безопасността на японските домове от земетресения


Докато Япония продължава да се възстановява от земетресението и вълните цунами от миналата година, една компанията е разработила оригинален метод за защита на домовете от тресене. Къщи са разположени върху камери, и по време на трусовете, те като ли че се вози на тях.
Методът е разработен от корпорацията Air Danshin Systems. Той коренно се различава от традиционната изолация и амортизация. При възникване на земетресение, се активира сензор. След което се активира голям компресор, който подава въздух в специална камера, разположена в основите на къщата.
При възникналото налягане къщата се издига на 3 метра и започва да левитира, докато тресенето не се прекрати. Собствениците могат да стабилизират „плаващата къща“ като използват специален въздушен клапан, намиращ се  в помещението. Когато тресенето престане, къщата леко се спуска на основите си.
За сега системата е инсталирана в 88 домове на Япония. Разглеждат се и варианти тази система да се инсталира и на по-големи структури: високи офиси, правителствени здания и даже за паметника  “ Gundam ”, един от героите на японското аниме.