Германските учени са открили уникалните средновековни копия на проповеди от Ориген

Учените са открили уникална находка в Баварската държавна библиотека в Мюнхен. При каталогизиране на колекция от гръцки ръкописи на Йохан Якоб Фугер, известен представител на семейството на търговците в Бавария през XVI век, колекционер, са били открити неизвестни досега проповеди на Ориген върху книгата на Псалмите.
Ориген от Александрия е един от най-влиятелните теолози на раннохристиянската църква. Той е изключително плодовит писател. Достигналите до нас писания от него са събрани в 4 тома. Много от съчиненията на Ориген за безвъзвратно загубени. Други са дошли до нас от латински преводи на негови ученици и поклоници, които смекчават или изкривяват смисъла на неговото учение. Неговите проповеди и коментари на псалмите бяха достъпни само като фрагменти в превод на латински.
Сегашното откритие е изключително важно, както по отношение на възрастта на ръкописите, така и по отношение на съдържанието. Находката дава възможност да се запознаем и изследваме по-раните неизвестни оригинални текстове на Ориген, които се явяват основата на християнската мисъл.
Дебелата кожа обвързваща ръкописите, според филолога Марин Молин Прадел датира от XII век. Група експерти от различни страни са потвърдили намерените ръкописи за принадлежащи на Ориген.
Баварската държавна библиотека има повече от 650 ръкописа на гръцки. Нейната колекция е най-голямата в Германия. В продължение на 20 години учените са работили по проучване на съдържанието им. Според експерти, за да се проучи пълния обем на текстовете, са нужни още 15 години.